A kárpitos szakember, aki bútorok és egyéb tárgyak kárpitozásával foglalkozik. Tevékenységi köre széleskörű, és az alábbi fő feladatokat foglalja magában:

1. Bútorok felújítása és javítása: A kárpitos régi vagy sérült bútorokat újít fel, cseréli a szövetet, javítja a vázat és a párnázatot. Ez magában foglalhatja a rugók, hevederek és tömések cseréjét is.

2. Új bútorok kárpitozása: Új bútorok készítésénél a vázra helyezi a párnázatot, majd kárpitozza azt a kiválasztott anyaggal. Ez magában foglalja a megfelelő anyagok kiválasztását, szabását és rögzítését is.

3. Szövetek és anyagok kiválasztása: A kárpitos segít az ügyfeleknek kiválasztani a megfelelő szöveteket és anyagokat, figyelembe véve a bútor stílusát, funkcióját és az ügyfél ízlését.

4. Egyedi megrendelések: Egyedi igények alapján készít vagy újít fel bútorokat, ami különleges méreteket, formákat vagy anyagokat igényelhet.

5. Dekoratív elemek készítése: Készíthet dekoratív elemeket is, mint például párnákat, függönyöket, falpanelokat vagy ágytakarókat.

A kárpitos munkája tehát nemcsak technikai készségeket, hanem kreativitást, precizitást és jó anyagismeretet is igényel. Munkájával hozzájárul a bútorok esztétikai és funkcionális értékének növeléséhez, illetve a belső terek harmonikus kialakításához.

A kárpitos munka szerteágazó voltáról akár egy bőséges betekintést nyújtó honlapról is tájékozódhatunk: Kárpitos Pécs

Érdekességként a témában egy bútorkárpitos mester hozzáállásáról a kárpitozás feladatához:
Találkozás igazi kárpitos szolgáltatóval