A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország vízrajzának meghatározó eleme. A tó hossza kb. 77 km, szélessége 1,3 km és 14 km között változik. A Balaton rendelkezik Európa egyik legtisztább víztükrével. A tóban kb. 1800 millió köbméter víz van. A tó vízszintje folyamatosan változik.

A Balaton Magyarországnak legnagyobb tava, és az egyik legfontosabb turisztikai célpont az országban. A Balaton az év minden szakában vonzó úti cél, és különösen a nyári hónapokban éri el csúcspontját, amikor a turisták fürdőzni, napozni, sportolni és kikapcsolódni érkeznek ide. Íme, néhány fontos információ és a tó turisztikai jelentőségének kiemelése:

  1. Méret: A Balaton hossza körülbelül 77 km, szélessége átlagosan 8 km, míg a legnagyobb szélessége 14 km. Azért is különleges, mert viszonylag sekély, átlagos mélysége mindössze 3-4 méter.
  2. Fürdőzési lehetőségek: A Balaton partjaiban számos strand található, mely biztonságos és kellemes körülményeket biztosít a fürdőzéshez. A sekély víz miatt ideális a gyerekes családok számára is.
  3. Vízi sportok: A Balaton az aktív kikapcsolódásra vágyók paradicsoma is. Kiváló helyszín vitorlázásra, szörfözésre, kitesurfingra, kajakozásra és más vízi sportokra.
  4. Környék: A Balaton környékén számos gyönyörű település található, amely ideális a pihenésre és kikapcsolódásra. Például Siófok, Balatonfüred, Tihany, Keszthely, és Veszprém. Mindegyik településnek megvan a saját egyedi varázsa és látnivalói.
  5. Kulturális látnivalók: A Balaton környékén számos kulturális és történelmi látnivaló várja a látogatókat. Például Tihanyban található a Tihanyi Bencés Apátság, amely egy UNESCO Világörökségi helyszínt, és remek kilátást nyújt a tóra. Keszthelyen a Festetics-kastély lenyűgöző műemlék épület és érdemes meglátogatni a Helikon Kastélymúzeumot is.
  6. Gasztronómia: A Balaton régió gazdag gasztronómiai kínálattal rendelkezik. A helyi éttermek és vendéglők friss halakat, helyi specialitásokat és kiváló borokat kínálnak a látogatóknak.
  7. Wellness és termálfürdők: A Balaton környékén számos wellness-szálloda és termálfürdő található, ahol a turisták felüdülhetnek és kényeztethetik magukat.
  8. Rendezvények és fesztiválok: A Balaton térsége évente számos kulturális és szórakoztató rendezvénynek ad otthont. A Balaton Sound nevű zenei fesztivál a legismertebb közülük.


További információk:
Balatoninfo
Miért szeretjük a Balatont?