Társadalmi célú reklám (TCR) olyan kommunikáció, melynek célja társadalmi ügyekre való figyelemfelhívás vagy társadalmi változás elősegítése. Nem üzleti érdeket szolgál, hanem társadalmi célokat, például környezetvédelmet, egészségügyi tudatosságot vagy szociális egyenlőséget. A társadalmi célú reklámok körébe nem tartoznak a politikai reklámok, a közvetlen politikai üzenetek.

A TCR segíthet tudatosságot növelni és pozitív viselkedési változásokat előidézni. Célcsoportjai változatosak, lehetnek általános közönség, speciális csoportok vagy döntéshozók. A TCR célközönségét különböző médiumokon, például televízióban, rádióban, közösségi médiában vagy kültéri hirdetéseken keresztül éri el.

Társadalmi célú reklám olyan közvetlen reklámcélokat nem szolgáló, ellenérték fejében vagy anélkül közzétett felhívás vagy közérdekű üzenet, amely valamely az általános társadalmi és közösségi érdeket célzó közérdekű cél elérése érdekében kíván hatást gyakorolni a médiaszolgáltatás nézőjére, hallgatójára, a médiafogysztóra.

Példák közé tartoznak az „Éljen a föld!” kampányok, a dohányzásellenes reklámok, vagy az egyenlőségért küzdő mozgalmak kommunikációja.

A társadalmi célú reklám és a politikai reklám közötti különbség (id.)
„A Kúria utalt arra, hogy a társadalmi célú reklám és a politikai reklám közötti alapvető különbség az, hogy az előbbi közérdekű cél elérése érdekében kíván hatást gyakorolni a médiatartalom nézőjére (hallgatójára), az utóbbi célja a párt, mozgalom vagy a kormány népszerűsítése, illetve a támogatásra való ösztönzés.” (Kvk.IV.38.133/2016/2. számú határozat [10] )

Kapcsolódó oldal:
Társadalmi célú reklám (X)