Virágnyelv jelentései

1. Virágnyelv vagy inkább virágnyelven előadott, vagyis:  átvitt értelemben használt, olyan titkolódzás, óvatosság céljából vagy szépítésből, illemből, tapintatból, illetve gyakran célzásokkal, leíró képekkel és általában valamely jelképes eszközzel élő kifejezésmód.   

2. A virágnyelv, vagy más néven floriográfia, a virágok és növények szimbolikus jelentéseinek rendszere. Az évszázadok során kifejlődött kultúra és hagyomány, amely lehetővé teszi, hogy virágokkal és növényekkel kommunikáljunk érzelmeinkről, gondolatainkról és szándékainkról anélkül, hogy szavakat használnánk.

A virágnyelv hordozói

Minden virág és növény sajátos jelentéssel bír, így a virágok összeállítása és ajándékozása egyedi üzenetet közvetít a megajándékozott személy felé. A virágnyelv különösen népszerű volt a viktoriánus korban, amikor a társadalmi normák gyakran korlátozták a nyílt kommunikációt, így a virágok rejtett üzenetként szolgáltak a személyes kapcsolatokban.

Az egyes virágok és növények üzenettartalma az különböző földrajzi területeken és kultúrákban eltérő lehet.

Virágnyelvű üzenetek az egyes növények alapján

Babér (Laurus nobilis): a babérkoszorú az ókori görög és római idők óta a győzelem és az elismerés szimbóluma. A babérlevél a dicsőség, a siker, a kitartás, a megérdemelt jutalom jelképe, ami méltó ajándék egy diplomaavatás vagy egy sikeres vizsga alkalmából. Már az ókorban is a győzelmes hadvezéreket és költőket babérkoszorúval tüntettek ki, – senki másnak nem volt szabad ilyen koszorút használni.

Bölcsességfű (Salvia officinalis), más néven zsálya: a bölcsesség és a tudás szimbóluma. A zsálya ajándékozása kifejezi a tudás és az értelem iránti tiszteletet, ami különösen jelentős lehet egy vizsga alkalmával vagy egy diploma megszerzésekor.

Liliom: a tisztaság és a megújulás szimbóluma. A fehér liliomok különösen elegánsak és ünnepélyesek, így tökéletes választás lehet minden ünnepi alkalomra.

Napraforgó: a boldogság és az optimizmus szimbóluma. A napraforgók fényes sárga szirmai és napraforgóközpontjai a pozitív energiát és a jövőbe vetett reményt jelképezik, ami kiválóan illik például egy új életszakasz megkezdéséhez.

Orchidea: egy elegáns választás, amely a ritkaságot és a kifinomultságot jelképezi. Az orchideák szépsége és egyedisége a tudományos és akadémiai eredmények nagyszerűségét tükrözi.

Örökzöldek és az örökzöld lombos fák: az állhatatosság és a remény hordozói.

Olajfa (olajfa ág): a béke, a békesség szimbóluma.

Pálmalevél
: jelentése: győzelem, siker, erő, hatalom.

Páfrány: Az elragadtatás jelentése (de lásd: örökzöldek)

Rózsa:
 klasszikus választás minden ünnepi alkalomra, de különösen a piros rózsa a siker és az eredmények szimbóluma. A vörös rózsa szenvedélyt és eltökéltséget jelképez.

Zsálya: lásd: Bölcsességfű

 

Ajánlott oldal:
Babércsokor a győzteseknek