Sokan a masszázs egyik válfajának gondolják, de az Ausztráliából származó Bowen technika nem masszázs. Nem gyúr, nem nyom, nem csavar – csak időnként érint, hogy öngyógyításra késztesse az emberi testet.
Nem hivatalos gyógyeljárás, hanem alternatív és holisztikus gyógyászati szolgáltatás.

A Bowen technika, más néven Bowen-terápia, egy speciális manuális terápia, amelyet az 1950-es években egy ausztrál terapeuta, Tom Bowen fejlesztett ki. Ez a technika finom, nem invazív mozdulatokat alkalmaz a bőrön és az alatta lévő szöveteken, célja a test öngyógyító képességének stimulálása.

A Bowen technika fogalma és alapelvei

 1. Finom mozdulatok: A terapeuta ujjaival vagy kezeivel enyhe, gördülő mozdulatokat végez a bőrön, amelyek hatással vannak az alatta lévő izmokra, kötőszövetekre és idegekre.
 2. Szünetek: Az alkalmazott mozdulatok között a terapeuta szüneteket tart, lehetőséget adva a testnek, hogy reagáljon és feldolgozza az ingereket.
 3. Egésztest megközelítés: A Bowen technika holisztikus megközelítést alkalmaz, azaz az egész testre összpontosít, nem csak egy adott problémás területre.
 4. Öngyógyító folyamatok serkentése: A technika célja, hogy elősegítse a test öngyógyító folyamatait, csökkentse a feszültséget, javítsa a vérkeringést és a nyirokkeringést.

A Bowen technika alkalmazási területek

A Bowen technika számos egészségügyi problémára alkalmazható, beleértve a következőket:

 1. Mozgásszervi problémák: Hátfájás, nyakfájás, ízületi fájdalmak, sportsérülések.
 2. Idegrendszeri problémák: Fejfájás, migrén, stressz, szorongás.
 3. Emésztési problémák: Irritábilis bél szindróma (IBS), székrekedés, puffadás.
 4. Légzőszervi problémák: Asztma, allergiák, légúti fertőzések.
 5. Csecsemők és gyermekek kezelése: Kólika, emésztési zavarok, alvási problémák.

A Bowen-kezelés menete

Egy kezelés általában 30-60 percig tart. A terapeuta a pácienst ruhában hagyja, és a kezelés alatt finom mozdulatokat végez különböző testtájakon, majd rövid szüneteket tart, hogy a test reagálhasson. A kezelések gyakorisága és száma egyéni igények és problémák alapján változhat.

Előnyei

 • Kíméletes: Mivel a Bowen technika nem invazív, kíméletes a test számára, és alkalmazható érzékeny vagy fájdalmas területeken is.
 • Holisztikus: Az egész testet figyelembe veszi, így javíthatja az általános közérzetet és egészséget.
 • Öngyógyítás serkentése: Elősegíti a test természetes öngyógyító folyamatait, így hosszú távú megoldásokat nyújthat.

A Bowen technika népszerűsége folyamatosan növekszik a természetes és holisztikus gyógyító módszerek iránt érdeklődők körében, mivel gyengéd és hatékony módszert kínál számos egészségügyi probléma kezelésére.

Minderről többet itt, egy bejegyzett alkalmazó oldaláról: Bowen technika

Kapcsolódó szócikk:
Masszázs