A masszázs (massage) a test és a lélek gyógyítására, regenerálódására alkalmazott, a test érintésének meghatározott módjain keresztül érvényesülő hatásmechanizmus.

A masszázs egy olyan fizikai terápiás eljárás, amely során különböző manipulációkat alkalmaznak a test felületén vagy mélyebb rétegeiben, általában a kezek, ujjak, könyök vagy eszközök segítségével. Célja általában a teszt relaxációja, fájdalomcsillapítás, stresszcsökkentés és az egészség általános javítása.

A masszázs számos fajtája létezik, melyek közül néhány közismertebb:

  1. Svéd masszázs: Ez egyik legelterjedtebb típus, melyet gyakran használnak relaxációra és stresszcsökkentésre. Enyhe nyomást, simítást, dörzsölést és rezgéseket alkalmaz a bőr felületén.
  2. Thai masszázs: Ebben a típusban a terapeuta a beteg testén húzza, nyújtja és manipulálja a végtagokat és az izmokat, akkor a beteg a padon fekszik.
  3. Mélyszöveti masszázs: Ez az eljárás a mélyebb izomrétegekre koncentrál, célja az izmok és kötőszövetek lazítása, valamint a krónikus fájdalom kezelése.
  4. Reflexológia: Ebben a módszerben a terapeuta nyomást gyakorol a lábakon vagy a kezeken lévő reflexpontokra, hogy javítsa a test más részeinek állapotát és funkcióját.

Megemlíthető még a gyógymasszázs, talpmasszázs, nyirokmasszázs, – hogy csak néhányat említsünk.

Érdemes megemlíteni, hogy a masszázs nemcsak testi, hanem mentális és emocionális jólétet is segít előmozdítani. Egy jó masszázs élménye lehetőséget ad a pihenésre, feltöltődésre és a mindennapi stressz levezetésére. A masszázst általában masszázsszalonokban művelik, lágy zene, varázslatos illatok mellett, amelyek a páciens ellazulását segítik elő.

Ajánlott oldalak:
Masszázs, Jóljárok.hu
Miért szeretik a pécsiek a masszázst?

Kapcsolódó szócikk:
Bowen technika