1. Cikk, Újságcikk: A „cikk” egyik leggyakoribb használata az írott médiában található szövegekre utal. Az újságcikk egy újságban, magazinban vagy online felületen megjelenő írás, amely egy adott témát jár körül, tájékoztat, elemez vagy véleményt fogalmaz meg. Például: „A mai újságban érdekes cikk jelent meg a klímaváltozásról.”
  2. Szócikk, (lexikon szócikk): A lexikonokban, értelmező szótárakban, fogalomgyűjteményekben megjelenő egy kiemelt címszó leíró értelmezését megfogalmazó szöveges tartalom.
  3. Cikk: menyiségjelölő; A „cikk” szót mennyiségi egységként is használjuk, különösen az élelmiszerek terén. Az „egy fokhagymacikk” „egy gerezd fokhagymát” jelent. Például: „A recepthez szükség van 2 cikk fokhagymára.”
  4. Cikk-cakk: mintázat; A „cikk-cakk” egy olyan minta vagy forma, amely cikcakkos, azaz szögletes, „zigzag” vonalú. Ezt a kifejezést gyakran használják minták és díszítések leírására. Például: „A szoknyája alján cikk-cakk minta díszítette.”
  5. Cikk, árucikk: Az „árucikk” kifejezésben a „cikk” egy termékre vagy árura utal, amelyet eladásra kínálnak. Az árucikk lehet bármilyen termék, amely kereskedelmi forgalomban van. Például: „Az üzletben számos különféle árucikk található, mint például ruhák, elektronikai eszközök és élelmiszerek.”
  6. Cikk, cikkely: jogi; A jogi szövegekben, ahol törvények vagy rendeletek egyes részeire utalnak „cikk” vagy „cikkely” néven (pl. „a törvény 3. cikkelye”).

Kapcsolódó szócikkek:
Médiamegjelenés 
Online médiamegjelenés
Szócikk

Kapcsolódó oldalak:
Támogatott tartalom, Szerkesztőség
Vendégblog, vendégblogolás