Cégközlöny

A cégközlöny olyan kiadvány vagy hivatalos közlemény, amelyben vállalatok, cégek vagy szervezetek nyilvánosságra hozzák a legfrissebb információkat, híreket és döntéseket. A cégközlöny általában belső vagy külső kommunikációs eszközként szolgál, és célja, hogy tájékoztassa az érdekelteket, például alkalmazottakat, ügyfeleket, befektetőket vagy partnereket a vállalat életével kapcsolatos fontos fejleményekről.

A cégközlönyben általában megtalálhatók a következő információk:

 1. Vállalati hírek: Frissítések és bejelentések a vállalat életével kapcsolatban, például új termékek vagy szolgáltatások bevezetése, új piacokra való belépés, fontos szerződések vagy partnerségek létrejötte.
 2. Személyzeti hírek: Információk az alkalmazottakkal kapcsolatos eseményekről, például új munkavállalók felvétele, alkalmazotti elismerések, elbocsátások vagy nyugdíjazások.
 3. Pénzügyi információk: Közlemények a vállalat pénzügyi helyzetével kapcsolatban, például éves jelentések, pénzügyi eredmények, részvényesi információk vagy osztalék kifizetése.
 4. Stratégiai döntések: Bejelentések a vállalat stratégiai terveivel kapcsolatban, például átalakítások, felvásárlások, új üzleti területek vagy szervezeti változások.

A cégközlöny lehet nyomtatott vagy elektronikus formában is elérhető. Az elektronikus változatok gyakran online platformokon vagy a vállalat weboldalán keresztül érhetők el, ahol az érdeklődők hozzáférhetnek a legfrissebb cégközlönyökhöz és korábbi kiadásokhoz.

Kapcsolódó oldal: Cégközlöny.hu

A szócikk megírását a ChatGPT szolgálta!

 • gazdaság

Catering

A catering szó egy angol kifejezésből ered, melynek elsődleges jelentése a tömeg ellátása, a tömeg élelmezése, az utasellátás és a közétkeztetés.
A catering szolgáltatás a vendégek igényeinek megfelelően biztosítja az étkezést és az italokat. A catering szolgáltatásokat általában rendezvényekre, konferenciákra, tréningekre vagy irodai eseményekre kínálják. Az étel- és italszolgáltatás formájában találkozhatunk vele.

A catering szolgáltatások nagyon változatosak lehetnek. Általában az étel- és italszolgáltatásokat kínálják, de vannak olyan catering szolgáltatók is, akik teljes körű rendezvényszervezést is vállalnak. A catering szolgáltatások között találhatók álló és ültetett fogadások, koktél partyk, flying szervizek, díszétkeztetések- gálavacsorák teljeskörű lebonyolítással.

Az ételek kínálata általában a megrendelő igényeinek megfelelően alakul. Általában azonban az ételek között megtalálhatók a hideg és meleg előételek, főételek, desszertek és italok is.

A catering szolgáltatások árai nagyon változatosak lehetnek, és nagyban függnek az igényektől és a megrendelőtől. Az árakat befolyásolhatja az esemény típusa, az ételek minősége és mennyisége, a helyszín, az időpont és a szolgáltató által nyújtott egyéb szolgáltatások.

Egy nem luxus, de nem is szegényes catering vacsora összetétele így alakulhat: az előételek között lehetnek például saláták, levesek vagy tészták. A főételek között lehetnek húsételek, halak vagy vegetáriánus ételek. A desszertek között lehetnek például sütemények vagy gyümölcsök.

A catering és más éttermi fogalmak rövid definíciói itt találhatóak: Éttermi fogalmak

 • gasztronómia

ChatGPT

ChatGPT egy nyelvi modellező rendszer, amelyet az OpenAI fejlesztett ki.
Funkció: Nyelvi feladatok megoldása, információ közvetítése, segítségnyújtás felhasználóknak.

CHATGPT – A NYELVI MODELLA KÖZVETLEN KAPCSOLATOT TEREMTVE

A ChatGPT egy erőteljes nyelvi modellező rendszer, amelyet az OpenAI nevű kutatóintézet fejlesztett ki. Ez a fejlett mesterséges intelligencia alapú technológia lehetővé teszi az emberek és a gépek közötti kommunikációt, amely hihetetlen módon megkönnyíti a felhasználói élményt és a feladatok megoldását.

De mi is pontosan a ChatGPT?
A GPT rövidítés a „Generative Pre-trained Transformer” kifejezést takarja, ami egy olyan neurális hálózati architektúrát jelent, amely képes a nyelvi mintázatok megértésére és a válaszok generálására. A ChatGPT az OpenAI legújabb fejlesztése, és a GPT-3.5 architektúra alapján működik.

Az üzemeltetője az OpenAI, egy világszerte ismert kutatóintézet, amely a mesterséges intelligencia területén végzett kutatásokkal és fejlesztésekkel kiemelkedik. Az OpenAI célja az volt, hogy létrehozzon egy olyan nyelvi modellt, amely képes reagálni és megérteni a felhasználók kérdéseit, kéréseit és problémáit.

A ChatGPT sok területen segítséget nyújt a felhasználóknak. Lehetőséget ad a közvetlen kommunikációra a felhasználók és a gépek között. Bárki, aki használja a ChatGPT-t, képes egyszerűen és hatékonyan információt kérni, segítséget kérni vagy akár társaságot találni. A ChatGPT nyitott a különböző témákra és szakterületekre, és igyekszik a legjobb válaszokat és megoldásokat nyújtani.

A ChatGPT rengeteg nyelvet és kultúrát ismer, így a felhasználók világszerte bármilyen kérdést feltehetnek neki.

Az OpenAI ChatGPT rendszerének feladata és képességei széleskörűek, így a felhasználók különböző témákban kérhetnek segítséget. Néhány gyakori téma, amiben segítséget kérnek, magában foglalja a tudományt, a technológiát, a matematikát, az egészségügyet, az utazást, az ételt és italt, a történelmet és az irodalmat.

Az extrém vagy ritka kérdések esetében a felhasználók időnként olyan témákkal foglalkoznak, amelyek speciális tudást vagy mélyebb szakértelmet igényelnek.

Néhány példa a ritka kérdésekre:

„Milyen különleges kémiai összetétellel rendelkezik a világ legkisebb ismert élőlénye?”

„Mi volt az első dokumentált eset a kvantumszámítógép alkalmazásáról a kriptográfia területén?”

„Milyen különleges alkalmazásokat találtak az őshonos népek az adott terület természeti erőforrásaiból?”

„Milyen történelmi példákat találunk arra, hogy a meteorológiai jelenségek milyen hatással voltak a csaták kimenetelére?”

„Milyen híres festmények tartalmaznak olyan titkos üzeneteket, amelyeket csak a készítőjük és néhány kevesen ismernek?”

Ezek csak néhány példa a ritka és extrém kérdésekre, amelyek időnként felmerülhetnek. A ChatGPT törekszik arra, hogy a rendelkezésre álló adatok és információk alapján a lehető legjobb válaszokat nyújtsa, de fontos tudni, hogy a válaszokat az előző adatokra és korlátozott ismeretekre alapozza.

 

Ezt a szócikket is a ChatGPT írta! (A szerk. megjegyzése!)

 • internet, kultúra, tudomány

Csibók

 1. A cserebogár népies elnevezése.
  Hasonló elnevezések: cserebüly, csajva,  csimbók, csibók
 2. Cholnoky Viktor Rituper című novellájának egyik alakja. „Kallós, a Félszemű meg Csibók, a cigány ott ültek együtt az úrkúti magaslat sziklafallá merevedett földhoporjája alatt, és szalonnát sütöttek.”
 • élővilág