Címszó

Címszó a szótárakban, vagy lexikonokban egy-egy elkülönült bekezdésének, a cikk élén álló, kiemelten (félkövérrel) szedett szó, szókapcsolat. A szócikkekben a kiemelt címszó kerül leírásra, értelmezésre. A címszó jelöli azt a tartalmat, amiről a szócikk szól. A szótároknak is címszavai vannak, ezek a rendezés alapjai.  

főnév, összetett szó cím+szó.

Kapcsolódó szócikk:
Szócikk
Cikk

 • nyelvészet

Cikk

 1. Cikk, Újságcikk: A „cikk” egyik leggyakoribb használata az írott médiában található szövegekre utal. Az újságcikk egy újságban, magazinban vagy online felületen megjelenő írás, amely egy adott témát jár körül, tájékoztat, elemez vagy véleményt fogalmaz meg. Például: „A mai újságban érdekes cikk jelent meg a klímaváltozásról.”
 2. Szócikk, (lexikon szócikk): A lexikonokban, értelmező szótárakban, fogalomgyűjteményekben megjelenő egy kiemelt címszó leíró értelmezését megfogalmazó szöveges tartalom.
 3. Cikk: menyiségjelölő; A „cikk” szót mennyiségi egységként is használjuk, különösen az élelmiszerek terén. Az „egy fokhagymacikk” „egy gerezd fokhagymát” jelent. Például: „A recepthez szükség van 2 cikk fokhagymára.”
 4. Cikk-cakk: mintázat; A „cikk-cakk” egy olyan minta vagy forma, amely cikcakkos, azaz szögletes, „zigzag” vonalú. Ezt a kifejezést gyakran használják minták és díszítések leírására. Például: „A szoknyája alján cikk-cakk minta díszítette.”
 5. Cikk, árucikk: Az „árucikk” kifejezésben a „cikk” egy termékre vagy árura utal, amelyet eladásra kínálnak. Az árucikk lehet bármilyen termék, amely kereskedelmi forgalomban van. Például: „Az üzletben számos különféle árucikk található, mint például ruhák, elektronikai eszközök és élelmiszerek.”
 6. Cikk, cikkely: jogi; A jogi szövegekben, ahol törvények vagy rendeletek egyes részeire utalnak „cikk” vagy „cikkely” néven (pl. „a törvény 3. cikkelye”).

Kapcsolódó szócikkek:
Médiamegjelenés 
Online médiamegjelenés
Szócikk

Kapcsolódó oldalak:
Támogatott tartalom, Szerkesztőség
Vendégblog, vendégblogolás

 • gazdaság, jog, marketing és kommunikáció, nyelvészet

CAAA

CAAA-rendszer: Core Activation, Alignment, and Awareness

A CAAA  egy olyan rendszer vagy módszer, amelyet az emberek testtartásának javítására vagy helyes testtartás elérésére használnak. A „Core Activation” a magösszpontosítást vagy a maghasználatot jelenti, ami az izmok mélyebb rétegeinek aktiválását foglalja magában, például a törzs izmainak erősítését a jobb testtartásért. Az „Alignment” az optimális testtartás vagy testhelyzet elérését és fenntartását jelenti. Az „Awareness” pedig az öntudatosságot vagy figyelem központba állítását jelzi, hogy az egyén tudatosan legyen jelen testtartásával és testmozgásával kapcsolatban.

Kapcsolódó oldal:
CAAA-rendszer

 • egészség, tudomány

Coca-Cola

A Coca-Cola, röviden Coke, az egyik legismertebb üdítőitalmárka a világon.

Elsőként 1886-ban Atlanta városában alkotta meg John S. Pemberton gyógyszerész, kezdetben mint gyógyhatású szénsavas ital. A márkát hamarosan az üdítőitalok iparágának ikonikus szereplőjévé tette az egyszerű, mégis megismételhetetlen receptje és határozott marketingstratégiája.

A Coca-Cola alapvetően cukrozott szénsavas víz, melyet karamell színűséggel és egyedi aromával ízesítenek. A termék sokak számára kulturális ikon, szorosan kapcsolódik az amerikai életmódhoz és a globális popkultúrához. Az évtizedek során a Coca-Cola számos változatban és kiszerelésben jelent meg, például diétás vagy cukormentes változatokban, továbbá gyümölcsízekkel és koffeinmentes opciókkal is kapható.

A márka erős reklám- és szponzorációs jelenléttel rendelkezik, és számos világszerte ismert kampányt indított. A Coca-Cola globálisan elérhető, és számos országban gyártják és forgalmazzák, így egyike a világ legnagyobb és legbefolyásosabb márkáinak.

Ajánlott oldalak:
A Coca-Cola születésnapja
A Coca-Cola születésnapja

A Coca-Cola Mikulás

 • gazdaság, marketing és kommunikáció

Comme il faut

(francia eredetű szó, kiejtése: komilfó, komi-il-fó) határozószó: illendően, illedelmesen, illemszabályoknak megfelelően (viselkedik); melléknév: mintaszerű, kifogástalan (viselkedés); átvitt értelemben: jólnevelt; szabályszerű, de önállótlan, eredetiség nélküli

Kapcsolódó oldal:
Ez bizony „comme il faut”!

 • kultúra, nyelvészet

Cégközlöny

A cégközlöny olyan kiadvány vagy hivatalos közlemény, amelyben vállalatok, cégek vagy szervezetek nyilvánosságra hozzák a legfrissebb információkat, híreket és döntéseket. A cégközlöny általában belső vagy külső kommunikációs eszközként szolgál, és célja, hogy tájékoztassa az érdekelteket, például alkalmazottakat, ügyfeleket, befektetőket vagy partnereket a vállalat életével kapcsolatos fontos fejleményekről.

A cégközlönyben általában megtalálhatók a következő információk:

 1. Vállalati hírek: Frissítések és bejelentések a vállalat életével kapcsolatban, például új termékek vagy szolgáltatások bevezetése, új piacokra való belépés, fontos szerződések vagy partnerségek létrejötte.
 2. Személyzeti hírek: Információk az alkalmazottakkal kapcsolatos eseményekről, például új munkavállalók felvétele, alkalmazotti elismerések, elbocsátások vagy nyugdíjazások.
 3. Pénzügyi információk: Közlemények a vállalat pénzügyi helyzetével kapcsolatban, például éves jelentések, pénzügyi eredmények, részvényesi információk vagy osztalék kifizetése.
 4. Stratégiai döntések: Bejelentések a vállalat stratégiai terveivel kapcsolatban, például átalakítások, felvásárlások, új üzleti területek vagy szervezeti változások.

A cégközlöny lehet nyomtatott vagy elektronikus formában is elérhető. Az elektronikus változatok gyakran online platformokon vagy a vállalat weboldalán keresztül érhetők el, ahol az érdeklődők hozzáférhetnek a legfrissebb cégközlönyökhöz és korábbi kiadásokhoz.

Magyarországon a Cégközlöny az Igazságügyi Minisztérium hivatalos portálja, szolgáltatója a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft.

Kapcsolódó oldal:
Cégközlöny.hu

 

 

 • gazdaság

Catering

A catering szó egy angol kifejezésből ered, melynek elsődleges jelentése a tömeg ellátása, a tömeg élelmezése, az utasellátás és a közétkeztetés.
A catering szolgáltatás a vendégek igényeinek megfelelően biztosítja az étkezést és az italokat. A catering szolgáltatásokat általában rendezvényekre, konferenciákra, tréningekre vagy irodai eseményekre kínálják. Az étel- és italszolgáltatás formájában találkozhatunk vele.

A catering szolgáltatások nagyon változatosak lehetnek. Általában az étel- és italszolgáltatásokat kínálják, de vannak olyan catering szolgáltatók is, akik teljes körű rendezvényszervezést is vállalnak. A catering szolgáltatások között találhatók álló és ültetett fogadások, koktél partyk, flying szervizek, díszétkeztetések- gálavacsorák teljeskörű lebonyolítással.

Az ételek kínálata általában a megrendelő igényeinek megfelelően alakul. Általában azonban az ételek között megtalálhatók a hideg és meleg előételek, főételek, desszertek és italok is.

A catering szolgáltatások árai nagyon változatosak lehetnek, és nagyban függnek az igényektől és a megrendelőtől. Az árakat befolyásolhatja az esemény típusa, az ételek minősége és mennyisége, a helyszín, az időpont és a szolgáltató által nyújtott egyéb szolgáltatások.

Egy nem luxus, de nem is szegényes catering vacsora összetétele így alakulhat: az előételek között lehetnek például saláták, levesek vagy tészták. A főételek között lehetnek húsételek, halak vagy vegetáriánus ételek. A desszertek között lehetnek például sütemények vagy gyümölcsök.

A catering és más éttermi fogalmak rövid definíciói itt találhatóak: Éttermi fogalmak

 • gasztronómia

ChatGPT

ChatGPT egy nyelvi modellező rendszer, amelyet az OpenAI fejlesztett ki.
Funkció: Nyelvi feladatok megoldása, információ közvetítése, segítségnyújtás felhasználóknak.

CHATGPT – A NYELVI MODELLA KÖZVETLEN KAPCSOLATOT TEREMTVE

A ChatGPT egy erőteljes nyelvi modellező rendszer, amelyet az OpenAI nevű kutatóintézet fejlesztett ki. Ez a fejlett mesterséges intelligencia alapú technológia lehetővé teszi az emberek és a gépek közötti kommunikációt, amely hihetetlen módon megkönnyíti a felhasználói élményt és a feladatok megoldását.

De mi is pontosan a ChatGPT?
A GPT rövidítés a „Generative Pre-trained Transformer” kifejezést takarja, ami egy olyan neurális hálózati architektúrát jelent, amely képes a nyelvi mintázatok megértésére és a válaszok generálására. A ChatGPT az OpenAI legújabb fejlesztése, és a GPT-3.5 architektúra alapján működik.

Az üzemeltetője az OpenAI, egy világszerte ismert kutatóintézet, amely a mesterséges intelligencia területén végzett kutatásokkal és fejlesztésekkel kiemelkedik. Az OpenAI célja az volt, hogy létrehozzon egy olyan nyelvi modellt, amely képes reagálni és megérteni a felhasználók kérdéseit, kéréseit és problémáit.

A ChatGPT sok területen segítséget nyújt a felhasználóknak. Lehetőséget ad a közvetlen kommunikációra a felhasználók és a gépek között. Bárki, aki használja a ChatGPT-t, képes egyszerűen és hatékonyan információt kérni, segítséget kérni vagy akár társaságot találni. A ChatGPT nyitott a különböző témákra és szakterületekre, és igyekszik a legjobb válaszokat és megoldásokat nyújtani.

A ChatGPT rengeteg nyelvet és kultúrát ismer, így a felhasználók világszerte bármilyen kérdést feltehetnek neki.

Az OpenAI ChatGPT rendszerének feladata és képességei széleskörűek, így a felhasználók különböző témákban kérhetnek segítséget. Néhány gyakori téma, amiben segítséget kérnek, magában foglalja a tudományt, a technológiát, a matematikát, az egészségügyet, az utazást, az ételt és italt, a történelmet és az irodalmat.

Az extrém vagy ritka kérdések esetében a felhasználók időnként olyan témákkal foglalkoznak, amelyek speciális tudást vagy mélyebb szakértelmet igényelnek.

Néhány példa a ritka kérdésekre:

„Milyen különleges kémiai összetétellel rendelkezik a világ legkisebb ismert élőlénye?”

„Mi volt az első dokumentált eset a kvantumszámítógép alkalmazásáról a kriptográfia területén?”

„Milyen különleges alkalmazásokat találtak az őshonos népek az adott terület természeti erőforrásaiból?”

„Milyen történelmi példákat találunk arra, hogy a meteorológiai jelenségek milyen hatással voltak a csaták kimenetelére?”

„Milyen híres festmények tartalmaznak olyan titkos üzeneteket, amelyeket csak a készítőjük és néhány kevesen ismernek?”

Ezek csak néhány példa a ritka és extrém kérdésekre, amelyek időnként felmerülhetnek. A ChatGPT törekszik arra, hogy a rendelkezésre álló adatok és információk alapján a lehető legjobb válaszokat nyújtsa, de fontos tudni, hogy a válaszokat az előző adatokra és korlátozott ismeretekre alapozza.

 

Ezt a szócikket is a ChatGPT írta! (A szerk. megjegyzése!)

 • internet, kultúra, tudomány

Csibók

 1. A cserebogár népies elnevezése.
  Hasonló elnevezések: cserebüly, csajva,  csimbók, csibók
 2. Cholnoky Viktor Rituper című novellájának egyik alakja. „Kallós, a Félszemű meg Csibók, a cigány ott ültek együtt az úrkúti magaslat sziklafallá merevedett földhoporjája alatt, és szalonnát sütöttek.”
 • élővilág