Ételrecept

A recept szó jelentéstartalma ebben az összefüggésben eltér például az orvos által felírt receptétől, hiszen az nagy többségében egy eleve meglévő készítmény kiadásának engedélyét jelenti a gyógyszertár vonatkozásában.
Az étel receptje viszont egy elkészítendő étel pontos leírását tartalmazza, vagyis azt, milyen alapanyagokból milyen mennyiséget kell, milyen hőfokon és mennyi ideig készítenünk.

Ha betartjuk a receptben leírtakat, akkor ugyanazt a minőségű és mennyiségű ételt kapjuk eredményül, mint amit az ételrecept leírója már egyszer elkészített.

Mintaként mutatunk egy receptes honlapoldalt:
Éttermi receptek

  • gasztronómia

Energetikai tanúsítvány

Az „energetikai tanúsítvány” egy olyan dokumentum, amely részletes információkat tartalmaz egy épület energiával való gazdálkodásáról és hatékonyságáról. Az ilyen tanúsítványok általában az épület energiafogyasztását értékelik, és segítenek az ingatlanok tulajdonosainak, vásárlóknak vagy bérlőknek megérteni az adott ingatlan energiahatékonyságát.

Az energiatanúsítvány célja az, hogy az emberek könnyebben összehasonlíthassák az épületek energiafogyasztását, és segítsen a fenntarthatóbb, energiahatékonyabb épületek kiválasztásában. Az ilyen tanúsítványok általában különböző skálán pontozzák az épület energiahatékonyságát, és javaslatokat tesznek az esetleges javításokra vagy fejlesztésekre.

Az energetikai tanúsítványokat általában szakértők vagy energetikai tanúsítók állítják ki, akik az épület alapos vizsgálata és értékelése után készítik el a dokumentumot. Az ilyen típusú tanúsítványok bevezetése számos országban része a fenntartható építészet és az energiamegtakarítás elősegítésének.

***
Az energetikai tanúsítvány – a köznyelvben energiatanúsítvány – egy épület, ház energiafelhasználásáról ad képet.

Józsa Péter hivatásos energiatanúsító így fogalmaz amikor az energetikai tanúsítvány mibenlétéről érdeklődünk.
– A tíz évig érvényes okirat számított értékek alapján készül, figyelembe véve az épület hőveszteségeit építészeti szempontból, ám a beépített gépészeti berendezések hatékonyságát is alapul veszi gépészeti szempontból. Ezen értékek összesítése alapján számítható ki egy százalékos mutató, ami alapján a ház konkrétan besorolható egy kategóriába.

Részlet az Innotau honlapjáról

Részlet az Innotau honlapjáról

Az igazi mérnök, az élenjáró minősítő vállalkozás persze nem elégszik meg az éppen akkor adott értékek ismertetésével, hanem javaslatokat tesz a hatékony, energiamegtakarítást eredményező beruházásokra.

Egy ilyen számítási metódust találhatunk itt:  Energetikai felhasználás: nyilászáró csere szükségessége

Ajánlott oldal:
Energetikai tanúsítvány Budapest

Energetikai tanúsítvány, Győr

  • energetika, háztartás