Mélylink

A mélylinkeknek ma is fontos szerepük van az SEO-ban és a digitális marketingben. A mélylinkek olyan linkek, amelyek nem csak a weboldal főoldalára mutatnak, hanem a belső oldalakra vagy alkalmazásokra is. Ezek a linkek lehetővé teszik a keresőmotorok számára, hogy mélyebben behatoljanak egy webhely struktúrájába, és értékeljék annak tartalmát.

A mélylinkeknek számos gyakorlati hozadéka van:

 1. Jobb felhasználói élmény: A mélylinkek segítenek a felhasználóknak gyorsabban megtalálni a releváns információkat a weboldalon belül, növelve ezzel az oldalak közötti navigációt és a tartalomhoz való könnyű hozzáférést.
 2. Keresőmotorok rangsorolása: A mélylinkek segítenek a keresőmotoroknak az oldalak közötti relevancia értékelésében és rangsorolásában. Minél több minőségi mélylink mutat egy belső oldalra, annál magasabbra rangsorolhatja azt a keresőmotor az adott kulcsszavakra.
 3. Tartalom elosztása: A mélylinkek révén a tartalom elosztható és elérhetővé válik más webhelyek vagy online platformok számára, ami növelheti az oldal láthatóságát és hitelességét az interneten.
 4. Konverziók növelése: A megfelelően elhelyezett mélylinkek segíthetnek az értékesítési és konverziós emberek irányításában, –  ők azok a felhasználók, akik végrehajtanak valamilyen, a vállalkozás számára értékesként meghatározott műveletet az oldalon belül, – lehetővé téve számukra, hogy könnyebben megtalálják és vásárolják meg a kívánt termékeket vagy szolgáltatásokat.

Összességében a mélylinkek továbbra is kulcsfontosságúak a SEO-ban és a digitális marketingben, mivel segítenek a tartalomnak a felhasználók és a keresőmotorok általi hatékony elérésében és értékelésében.

Kapcsolódó kifejezések:
Digitális marketing
Linkelés

SEO

Kapcsolódó oldal:
A mélylinkek szerepe a keresőoptimalizálásban
Mélylinkek, Infoblog.hu

 • keresőoptimalizálás, marketing és kommunikáció

Médiamegjelenés

A „médiamegjelenés” kifejezés magyarul azt jelenti, amikor valaki vagy valami megjelenik a média különböző platformjain, például televízióban, rádióban, újságokban, online hírportálokon, közösségi médiában stb. Ez lehet egy személy, egy termék, egy esemény vagy bármilyen téma, amely a nyilvánosság figyelmét felkelti, és a média teret szentel neki.

Médiamegjelenés során az adott témát különböző formákban és csatornákon keresztül ismertethetik. Ez lehet interjú, cikk, híradó, reklám, közlemény vagy akár egy egyszerű említés is. A médiamegjelenés nagyban hozzájárulhat az adott személy vagy dolog ismertségéhez, és befolyásolhatja a közvéleményt. Fontos szerepet játszik a brandépítésben, a marketingben és a társadalmi kommunikációban is.

A médiamegjelenés fajtái

Ez alatt azt értjük, hogy a szervezet, vagy vállalkozás, személy vagy esemény hogyan és milyen formában jelenik meg a médiában. Ez a megjelenés több különböző médiumban és formában történhet. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb médiamegjelenési fajtákat és lehetőségeket:

1. Nyomtatott sajtó

 • Újságok: napilapok, hetilapok, magazinok.
 • Szaksajtó: specifikus iparágakat vagy érdeklődési területeket célzó kiadványok.

2. Elektronikus médiamegjelenés

 • Televízió: hírműsorok, talk show-k, dokumentumfilmek, reklámok.
 • Rádió: hírek, interjúk, reklámok, beszélgetős műsorok.

3. Online médiamegjelenés

 • Hírportálok: online újságok és magazinok.
 • Blogok: ozemélyes vagy szakmai blogok.
 • Hirdetések: banner hirdetések, szponzorált cikkek.
 • Videómegosztó oldalak: YouTube, Vimeo.

4. Közösségi médiamegjelenés

 • Platformok: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok stb.
 • Influencerek: véleményvezérek, akik követőik számára tartalmat osztanak meg.
 • Hirdetések: szponzorált posztok, történetek (Stories), videók.

5. Események

 • Sajtótájékoztatók: új termékek vagy szolgáltatások bejelentése, fontos hírek közlése.
 • Konferenciák, szemináriumok: szakmai események, ahol egy vállalkozás képviselteti magát.
 • Kiállítások, vásárok: termékbemutatók, üzleti találkozók.

6. Saját médiamegjelenés

 • Hírlevelek: elektronikus vagy nyomtatott formában.
 • Saját weboldal: blogbejegyzések, hírek, sajtóközlemények.
 • Podcastok: audió tartalmak, interjúk.

7. Külső PR tevékenységek

 • Sajtóközlemények: hivatalos közlemények újságíróknak.
 • Interjúk: szervezett beszélgetések újságírókkal vagy médiaszemélyiségekkel.
 • Szponzoráció: események, programok, vagy médiumok támogatása.

8. Reklámok

 • Televíziós és rádiós reklámok
 • Online hirdetések: PPC (pay-per-click), social media ads.
 • Nyomtatott hirdetések: újságokban, magazinokban.

A megfelelő médiamegjelenési forma kiválasztása a célcsoport, az üzenet, a költségvetés és az elérni kívánt hatás függvényében történik. A különböző formák kombinálása gyakran a legjobb eredményhez vezet.


Kapcsolódó szócikk:

online médiamegjelenés
támogatott tartalom
társadalmi célú reklám

Kapcsolódó oldal:
Támogatott tartalom, Szerkesztőség.hu

 • keresőoptimalizálás, marketing és kommunikáció

Mobil brikettálás

Mobil brikettálás: környezetbarát energiaforrás és fenntartható megoldás

A mobil brikettálás egy hatékony és innovatív megoldás, amely lehetővé teszi, hogy a biomasszából és más megújuló energiaforrásokból könnyen és gyorsan előállítsunk briketteket. Ez a folyamat nemcsak gazdaságos, hanem környezetbarát is, és számos előnyt kínál mind a felhasználók, mind pedig a környezet számára.

Mobil brikettálás előnyei:

Hatékony energiaforrás: A mobil brikettálás lehetővé teszi a biomassza, például papírhulladék, fakéreg, faforgács, fűrészpor vagy zúzott növényi maradványok hatékony felhasználását. Ezek az alapanyagok általában hulladéktermékek lennének, de a brikettkészítés folyamatában értékes energiaforrássá válnak. A brikettek jelentős hőtartalmúak és hosszan égnek, így hatékonyan használhatók fűtésre vagy energiatermelésre.

Fenntartható megoldás: A mobil brikettálás segít csökkenteni a biomassza hulladék mennyiségét, és lehetővé teszi a megújuló energiaforrások hatékony felhasználását. Ez hozzájárul a fenntarthatóbb és környezetbarátabb jövő megteremtéséhez. A brikettkészítés során kevesebb szén-dioxid kibocsátás keletkezik, mint például a fosszilis tüzelőanyagok égetésekor, ezáltal csökkentve az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Költségmegtakarítás: A brikettek előállítása olcsóbb lehet, mint más energiaforrások beszerzése, különösen olyan területeken, ahol a biomassza gazdaságosan hozzáférhető. A brikettek gyártása helyben történhet, így csökkentve a szállítási költségeket és logisztikai nehézségeket.

Alapanyagok a brikettkészítéshez: A mobil brikettálás során számos alapanyag használható fel a brikettek előállításához.

Brikettálható hulladékok: mindenféle az erdészeti vagy fafeldolgozó iparban keletkező hulladékanyagok, fűrészmaradvány, kemény- és puhafa, fakéreg, fűrészpor, növényi hulladék, kaszálék, szintetikus műanyagok (polisztirol, polipropilén, poliuretán, polietilén, gumi), természetes rostok és szintetikus szálak, szövetek keverékei, csiszolópor vagy bőr és irha hulladékai, papírhulladék…

Kapcsolódó oldalak:
Mobil brikettáló: Hatékony megoldás a brikettálás
Brikett Mobil: a mobil brikettáló
Környezetbarát brikettálás – Az újrahasznosítás hatékony lehetősége
Fabrikett készítése: A brikett a hatékony és fenntartható energiatermelés forrása

 

 • gazdaság

Mozaik Gazdasági Szervezet

Mozaik Gazdasági Szervezet
rövidített elnevezés: Mozaik G.Sz.
Jogutód nélkül megszűnt intézmény

Költségvetés szerv
Alapítása: 2011.07.01.
Alapító: Budapest Főváros Önkormányzata

Mozaik G.Sz.

 • gazdaság

Mentális erő

A mentális erő az a képesség, amivel az egyén:
–     képes felülkerekedni félelmein, kétségein, aggodalmain, valamint
–     azokon a körülményeken, amelyek megakadályozhatják abban, hogy
elérje kitűzött célját, hogy kiváló legyen egy adott területen.

A mentálisan erős ember nehéz körülmények között is képes a megoldásokra irányítani a figyelmét, fenntartani motivációját és magabiztosságát. Mentális erő hiányában az egyén könnyen feladja céljait, álmait. A mentális erő nem a macsóságról, a férfiasságról, a jólfejlett egoról szól. Sokkal inkább a kitartásról, a rendíthetetlen következetességről, a minden külső nehézséggel való sikeres megküzdésről szól. A mentális erő fogalma a katonaság és az extrém sportolók köréből származik, azonban a mentális erő fejlesztése mára már az üzleti vezetőképzés kihagyhatatlan részévé vált, sőt egyéni jelentkezők részére online is elérhető.

Kapcsolódó szócikk:
A mentális erő fejlesztése

 • egészség

MTFA

Magyar Történelmi Film Közalapítvány
Magyar Történelmi Film Alapítvány, MTFA (?)

„A Magyar Történelmi Film Alapítvány, illetve jogutóda, a Magyar Történelmi Film Közalapítvány tizenhét esztendőn keresztül működött. Kezdetben a kuratórium előnyben részesítette az 1956-os forradalom és szabadságharc történetével és a határainkon túl élő magyarság sorskérdéseivel foglalkozó pályázatokat. Később azonban elhagyták a tematikus megkötéseket, az alapítvány elsődleges céljának a jelenbe futó, XX. századi történelmi folyamatok ábrázolását, feldolgozását, megőrzését és gondozását tekintette.” (1)

Nyt.szám:  01-01-0009760
Székhely: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 1.

Bejegyzés jogerőre emelkedése: 2015.09.07
Jelenlegi működése:  nincs adat

(1) Courage, Gyűjtemények Hálózata
Magyar Történelmi Fölm Közalapítvány, archív tartalom (2006.08.05.)

 • kultúra

Mentorálás

A mentor által végzett folyamat neve a mentorálás.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a mentorálás során

 • Nyer a mentorált, mert gyorsabban fejlődik, mintha egyedül küzdene meg problémáival, elkerülheti a kezdők tipikus buktatóit.
 • Nyer a mentor, mert jó érzést okozhat neki, hogy továbbadja tudását.
  A mentor a mentorált fejlődését végigkísérve ő maga is fejlődik, mint szakember és mint tanácsadó egyaránt.
 • Nyer a szervezet is, mert a mentorálást kapó munkatárs előbb tud eredményt eléri, mint az a munkatárs, akinek nincs mentora.

A megerősödő gazdasági verseny, a növekvő szervezeti komplexitás közepette számos cég prioritásként kezeli, hogy a kezdő vezetők a pályafutásuk során, de különösen annak első szakaszában megfelelő mentorálást kapjanak.

 

 

 

  

 • gazdaság

Mentor

A mentor egy tapasztalt és hozzáértő személy, aki iránymutatást, támogatást és tanácsot nyújt egy kevésbé tapasztalt egyén számára, akit mentoráltnak vagy tanítványnak nevezünk. A mentor szerepe fontos a személyes és szakmai fejlődésben, mivel segíthet a mentoráltnak elérni céljait, leküzdeni akadályait és kibontakoztatni a potenciálját.

A mentor egy olyan nagy tapasztalattal rendelkező tanácsadó, aki a pályáját kezdő, illetve egy adott munkahelyen munkát kezdő személy fejlődését segíti tanácsaival, kapcsolataival.

A mentor feladatai

 1. Tanácsadás és útmutatás: A mentor tanácsokkal látja el a mentoráltat, megosztja vele a saját tapasztalatait és tudását, hogy segítse a fejlődésben és a döntéshozatalban.
 2. Támogatás és bátorítás: A mentor érzelmi támogatást nyújt, bátorítja és motiválja a mentoráltat, hogy bízzon magában és képességeiben.
 3. Célkitűzés és tervezés: A mentor segít a mentoráltnak meghatározni és elérni a rövid- és hosszú távú céljait. Együtt dolgoznak ki terveket és stratégiákat.
 4. Visszajelzés adása: A mentor őszinte és építő jellegű visszajelzést ad a mentorált teljesítményéről és fejlődéséről, hogy az folyamatosan javulhasson.
 5. Kapcsolatok építése: A mentor bevezetheti a mentoráltat a szakmai hálózatába, segítve ezzel a kapcsolatok építését és az előrelépést a karrierben.
 6. Példakép szerepe: A mentor mintaként szolgálhat a mentorált számára, bemutatva, hogyan érhet el sikereket és hogyan kezelhet különböző helyzeteket.

A mentor jellemzői

 • Tapasztalt és hozzáértő: A mentor alapos ismeretekkel és tapasztalattal rendelkezik a területén.
 • Empatikus és támogató: A mentor figyelmesen meghallgatja a mentorált problémáit és igényeit, és támogató környezetet teremt.
 • Jó kommunikációs készségek: A mentor hatékonyan tud kommunikálni, világosan és érthetően ad tanácsokat.
 • Türelmes és megértő: A mentor türelemmel és megértéssel viszonyul a mentorálthoz, figyelembe véve annak egyéni fejlődési ütemét és szükségleteit.
 • Elkötelezett: A mentor elkötelezetten segíti a mentorált fejlődését és sikerét.

A mentorálás előnyei

 • Szakmai fejlődés: A mentorált gyorsabban fejlődhet szakmailag a mentor útmutatása és támogatása révén.
 • Önbizalom növelése: A mentor bátorítása és visszajelzése segít a mentoráltnak magabiztosabbá válni.
 • Kapcsolati háló bővítése: A mentorált hasznos szakmai kapcsolatokat építhet ki a mentor hálózatának segítségével.
 • Képességek fejlesztése: A mentor segíti a mentoráltat új képességek elsajátításában és meglévő képességek fejlesztésében.
 • Jobb döntéshozatal: A mentor tanácsai és tapasztalatai alapján a mentorált jobban felkészült lehet a fontos döntések meghozatalára.

A mentorálás tehát egy értékes és kölcsönösen előnyös kapcsolat, amely hozzájárulhat mind a mentorált, mind a mentor szakmai és személyes fejlődéséhez.

Tanácsai mellett a mentor példát mutat, támogat, motivál. Olyan hosszú távú, erős kötődéssel jellemezhető, bizalomra épülő kapcsolatot alakít ki a mentorálttal, melyben a mentorált bátran fordulhat hozzá kérdéseivel, dilemmáival.

A folyamat neve a mentorálás.

A mentor által végzett folyamat neve a mentorálás.

A mentor szó eredete:
A mentor szó eredete Homérosz Odüsszeia művéhez vezethető vissza. A harcba induló Odüsszeusz Mentor nevű idős barátját kérte meg, hogy távollétében egyengesse az akkor még csecsemő fiának, Télemakhosznak az útját.

A történelem során számos híres embernek, így például Nagy Sándornak, Julius Cézárnak és Bill Gatesnek is volt mentora!


Ajánlott oldal:
Online képzés és mentorálás újonnan kinevezett vezetőknek

 • gazdaság

Masszázs

A masszázs (massage) a test és a lélek gyógyítására, regenerálódására alkalmazott, a test érintésének meghatározott módjain keresztül érvényesülő hatásmechanizmus.

A masszázs egy olyan fizikai terápiás eljárás, amely során különböző manipulációkat alkalmaznak a test felületén vagy mélyebb rétegeiben, általában a kezek, ujjak, könyök vagy eszközök segítségével. Célja általában a teszt relaxációja, fájdalomcsillapítás, stresszcsökkentés és az egészség általános javítása.

A masszázs számos fajtája létezik, melyek közül néhány közismertebb:

 1. Svéd masszázs: Ez egyik legelterjedtebb típus, melyet gyakran használnak relaxációra és stresszcsökkentésre. Enyhe nyomást, simítást, dörzsölést és rezgéseket alkalmaz a bőr felületén.
 2. Thai masszázs: Ebben a típusban a terapeuta a beteg testén húzza, nyújtja és manipulálja a végtagokat és az izmokat, akkor a beteg a padon fekszik.
 3. Mélyszöveti masszázs: Ez az eljárás a mélyebb izomrétegekre koncentrál, célja az izmok és kötőszövetek lazítása, valamint a krónikus fájdalom kezelése.
 4. Reflexológia: Ebben a módszerben a terapeuta nyomást gyakorol a lábakon vagy a kezeken lévő reflexpontokra, hogy javítsa a test más részeinek állapotát és funkcióját.

Megemlíthető még a gyógymasszázs, talpmasszázs, nyirokmasszázs, – hogy csak néhányat említsünk.

Érdemes megemlíteni, hogy a masszázs nemcsak testi, hanem mentális és emocionális jólétet is segít előmozdítani. Egy jó masszázs élménye lehetőséget ad a pihenésre, feltöltődésre és a mindennapi stressz levezetésére. A masszázst általában masszázsszalonokban művelik, lágy zene, varázslatos illatok mellett, amelyek a páciens ellazulását segítik elő.

Ajánlott oldalak:
Masszázs, Jóljárok.hu
Miért szeretik a pécsiek a masszázst?

Kapcsolódó szócikk:
Bowen technika

 • egészség