válság

A válság minden olyan esemény vagy időszak, amely instabil és veszélyes helyzethez vezet vagy vezethet, amely egy egyént, csoportot vagy az egész társadalmat érinti. A krízisek negatív változások az emberi vagy a környezeti ügyekben, különösen akkor, ha hirtelen, kevés vagy semmilyen figyelmeztetés nélkül következnek be.

A válságokat általában két kategóriába sorolják: közvetlen és evolúciós válságok. A közvetlen válságok azok, amelyek az egyén kiszámíthatatlan helyzetekkel szembesülnek, amelyeket általában könnyebb legyőzni. Az evolúciós válságok azok, amelyek hosszabb idő alatt alakulnak ki, és amelyeket általában nehezebb legyőzni.

A gazdasági válságok a gazdasági rendszer működésének hiányosságait jelentik, és mindig értékek megsemmisítését vonják maguk után. A gazdasági válságok elemzése általában a konjunktúraciklusok elméletén alapul; a válságok ciklikusan ismétlődnek.

A gazdasági válságokat általában a gazdasági rendszer működésének hiányosságai okozzák 1. Az okok között szerepelhet a pénzügyi rendszer instabilitása, a túlzott spekuláció, az adósságok felhalmozódása, a gazdasági növekedés lassulása és az árak emelkedése.

A 2007-2008-as gazdasági válság például az Egyesült Államokban kezdődött, amikor a lakosság jelentős része nem tudta fizetni jelzáloghitelét. A bankok és más pénzügyi intézmények pedig olyan összetett pénzügyi termékeket hoztak létre, amelyek kockázatosak voltak és amelyeket nehéz volt értékelni.

A gazdasági válságoknak számos hatása lehet az emberekre. A válságok általában munkanélküliséget és szegénységet okoznak, és csökkentik a jövedelmeket és a vagyonokat 1. Az embereknek nehéz lehet megfelelő munkát találni, és az egészségügyi ellátás és az oktatás is szenvedhet.

A gazdasági válságok azonban nem csak anyagi hatásokkal járnak. Az emberek mentális egészségére is hatással lehetnek. A munkanélküliség és a szegénység stresszt okozhat, ami depresszióhoz és más mentális betegségekhez vezethet. Az embereknek nehéz lehet megbirkózni azzal a bizonytalansággal is, amelyet a gazdasági válságok okoznak.

Egy példa a gazdasági válág hatására egy speciális területre, a reklám világára:
Jó válasz válsághelyzetre a visszafogott reklámköltés?

 

  • gazdaság

villanyposta

Az e-mail szleng elnevezése.
elektronikus levél, levél az interneten, drótposta, üzenet küldése drótpostán
Elnevezése az üzenet telefonvonalon, vagy hálózaton, – „villanydróton” keresztül történő továbbításából ered.

 

  • internet

VUCA World – VUCA Világ

VUCA egy betűszó, ami a minket ma körülvevő világ 4 fő jellemzőjét emeli ki: Volatile, Uncertain, Complex, Ambigous – változékony, kiszámíthatatlan, komplex, többértelmű.

Vuca világ Vuca World

A kifejezés az USA hadseregéből származik, ahol a Szovjetunió összeomlása utáni időszakban azt vették észre, hogy a külső környezet radikálisan megváltozott. Azt tapasztalták, hogy e megváltozott világban a korábbi hadvezetési, stratégia alkotási és megvalósítási gyakorlat már nem működőképes. Gyökeresen új szemléletmódra, megoldásokra van szükség.

A VUCA szó közben átterjedt az üzleti életre is, ahol napjainkban lett igazán népszerű. A mai vírus utáni, háború közbeni, inflációs világ, ahol az értékláncok soha nem látott lengését, szakadozását tapasztaljuk, valóban VUCA világ lett.netl

Természetesen, ahol a kihívás, ott a megoldás is.
Ma számos, magyarul is elérhető könyv*, tanulmány, cikk foglalkozik azzal, hogyan vezessünk a VUCA világban, illetve azzal is, hogyan legyünk a VUCA világ ellenére is eltéríthetetlenek céljainktól.

* Az ajánlott könyv:
Stanley McChrystal: Csapatok csapata – Szervezeti együttműködés és elköteleződés felsőfokon, HVG Könyvek

  • gazdaság